Tamamlayıcı gıdalara hangi gıda ile başlanması gerektiği konusunda bir fikir birliği yoktur. Bu durum ülkeye, yöreye, geleneklere, aileye, sosyoekonomik yapıya göre değişmektedir. Kilosu yeterince iyi olan bebekler için sebze püresi, meyve suyu-püresi ağırlıklı bir başlangıç, zayıf ve iştahsız bebekler içinse muhallebi (devam sütü ve pirinç unu-irmik ile hazırlanmış), kaşık mamaları, sebze püresi, meyve suyu-püresi şeklinde bir başlangıç olabilir.
Yiyecek hazırlamada güvenli su (örneğin kaynamış-soğumuş su) kullanılmalıdır. Yiyeceği hazırlayacak kişi el temizliğine ve kullanılan malzemenin temizliğine dikkat etmelidir. Besinler taze ve temiz olmalı, özellikle meyve ve sebzeler bol su ile yıkanmalı ve uygun şekilde soyulmalıdır. Pişirilen yiyecekler en az 70-80˚C pişirilmeli ve taze olarak yedirilmeli mümkünse saklanmamalıdır. Öğünlerde taze olarak verilmelidir. Isıtılıp yapılan servislerde nitrat açığa çıktığından tercih edilmemelidir. Eğer saklamak gerekiyorsa 10˚C altında saklanmalı ve tekrar ısıtırken en az 70˚C ısıtılmalıdır.
EK GIDALARA BAŞLARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Meyveler ise cam rendeden geçirilmelidir. Metal rende kullanılması ya da meyvenin bekletilmesi oksitlenme ile vitamin değerini azaltacağı için tercih edilmemelidir. Bebeğimize belki de hangi gıdayı vereceğimizden daha çok merak edilen diğer bir konuda hangi gıdaları vermememiz gerektiğidir.
İLK 1 YAŞ İÇİN; inek-keçi sütü (herhangi bir hayvan sütü), yumurta beyazı, tuz, şeker, bal, çilek bunları vermiyoruz. (gerekli görülmesi halinde yumurta beyazı, süt ve çilek, 10-11 ay sonrası verilebilmektedir. )
Yeri gelmişken bu besinleri 1 yaşından sonra olsa bile başlarken, özellikle alerji öyküsü olan bebekler için, yine 3 gün kuralına dikkat ederek tek tek başlamalıyız. İnek sütü başlarken ilk başlarda 1/1 sulandırarak 3 gün birkaç yemek kaşığı kadar başlayıp bir hafta 1/1 sulandırıp devam etmek ve devamında 1-2 hafta 1/4 su, 3/4 süt şeklinde sulandırdıktan sonra saf süte geçmekte fayda vardır. 1 yaşından sonra, bebeğimizin beslenmesinde anne sütünün yerine inek sütünü koymamalı günde bir su bardağından fazla inek sütü verilmemelidir, bu durum demir eksikliği anemisine ya da bebeğin tek yönlü beslenmesine yol açabilir.
2 YAŞA KADAR İSE; basit şekerler, şekerleme, çikolata, patlıcan, yaş ya da kuru bakla (fava), deniz kabuklu hayvanları (midye, istiridye, ıstakoz vs.), sakatat (ciğer hariç) kuruyemiş (özellikle de kaju, antep fıstığı, fıstık gibi alerjik besinler ile kolaylıkla soluk borusuna kaçabilecek olan leblebi gibi küçük yuvarlak kuruyemiş ya da küçük draje şekerler) yedirilmesini önermiyoruz. Patlıcan besin değeri az olması ve fazla miktarda nikotin içermesi nedeniyle önerilmez, bakla ise olası bir kan hastalığının (favizm: glukoz 6-fosfat dehidrojenaz enzim eksikliği) ortaya çıkmasına neden olabileceği gerekçesiyle önerilmemektedir. Ancak bazı kaynaklarda 1 yaştan sonra patlıcan ve bakla verilebilmektedir.