ANNE SÜTÜ İLE BESLENMENİN ANNE VE BEBEK SAĞLIĞI ÜZERİNE FAYDALARI
Anne sütü bebeğin sadece besin ihtiyaçlarını karşılamakla kalmaz. Aynı zamanda içerdiği biyoaktif maddeler sayesinde bebekte hem enfeksiyon hastalıklarını hem de alerji, obezite, kanser ve kronik hastalıkları azaltıcı etkiye sahiptir. Anne sütü ilk 6 ay bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan tüm besin öğelerini içerir.
Dünya sağlık örgütü (DSÖ) bebeklerin ilk 6 ay yalnızca anne sütüyle beslenmesini ve anne sütü ile beslenmenin en az 2 yaşına kadar devam etmesini önermektedir. Anne sütü içeriği, doğan bebeğin prematüre veya zamanında doğmuş olmasına göre farklılıklar gösterir.
Ayrıca emzirmenin başında veya sonunda olunmasına bağlı olarak da değişim gösterir.
Ön süt; bebeğe su, laktoz ve diğer besinleri bol miktarda sağlar. Sıcak iklimlerde bile anne sütü ile beslenen bebeklere 6 ay dolmadan önce ilave su vermek gerekli değildir.
Art süt; yağdan daha zengin olan daha besleyici ve daha az gaz-kolik şikâyetleri oluşturan süttür. Bu nedenle bir göğüsteki süt bittikten sonra yani bebek iyice memeyi boşalttıktan sonra diğer memeden emzirilmeli ve diğer meme tam boşalmadan bebek doyup emmeyi bıraktı ise bir sonraki emzirme bu yarım kalan göğüsten yapılmalıdır. Bunun sonucunda bebek daha iyi gelişir, daha iyi kilo alır, daha az gaz-kolik şikâyetleri olur ve daha çok tokluk hissi oluşacağından, daha uzun aralıklarla anneyi emme isteğinde bulunacaktır.
Anne sütü ile beslenen bebeklerde, karın ağrısı ve kabızlık gibi sorunlarla çok az karşılaşılır. Ayrıca bebeğinizin ishal olmasının da önüne geçer.
BEBEK İÇİN YARARLARI
1.Akut ve kronik hastalıklardan korur
2.Büyüme ve gelişmeyi olumlu yönde etkiler
ANNE İÇİN YARARLARI
1.Emzirme
2.Anne sütü
SÜT ÇOCUKLARI İLE KÜÇÜK ÇOCUKLARIN BESLENMESİNE İLİŞKİN GÜNÜMÜZDEKİ ÖNERİLER ŞU ŞEKİLDE ÖZETLENEBİLİR
Uzm. Dr. Kadir MUTLU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları