Bebeğiniz ilk 6 ay anne sütü ile beslendi. Bu süreçte giderek büyüyen ve gelişen bebeğinizin hareketlenmesi nedeniyle günlük kalori ihtiyacı arttı. Anne sütünün, artan bu ihtiyacı tam olarak karşılayamaması nedeniyle bebeğiniz, ‘’Tamamlayıcı Gıda’’ olarak adlandırdığımız yarı-katı ve katı gıdalara geçiş sürecine adım atmış bulunmaktadır.
ZAMANINDA: Tamamen veya kısmen anne sütü (+formül mama) ile beslenirken enerji ve besin öğelerine gereksinmelerinin arttığı ve bebeğinizin sindirim sistemi ile motor becerilerinin hazır olduğu 6.ay da başlanmalıdır.
YETERLİ: Büyüyen ve gelişen çocuğun gereksinimi olan enerji, protein ve diğer besin öğelerini karşılayacak oranda olmalıdır.
GÜVENİLİR: Hijyenik olarak hazırlanıp uygun koşullarda saklanmalı, temiz kaplarda ve temizlik kurallarına uygun olarak servis edilmelidir.
UYGUN: Çocuğun açlık ve tokluk durumu, iştahı, beslenme şekli (kendi kendine, kaşıkla ezme veya püre olarak) ve öğün aralıkları (günlük beslenme sayısı) düşünülerek planlanmalıdır.
Tamamlayıcı gıdalara başladıktan sonra da bebeğin beslenmesi için ana öğün ‘’Anne Sütü’’ dür. Mümkünse 2 yaşına kadar emzirmeye devam edilmelidir. Anne sütünün yetmediğini düşündüğünüz anlarda hemşirenize ya da doktorunuza danışınız. Onların önerisi ile devam sütü kullanabilirsiniz.
Bu geçiş sürecinin tamamen kendiliğinden ve kolay olması için anne ve bebeğin uyum içinde olması gereklidir. Bunun için öncelikle bebek beslenirken aceleci olunmamalı, sabırlı davranılmalıdır. Her şeyden önce, bu dönemin bir geçiş dönemi olduğunun farkında olmak önem arz eder. Beslenme zamanı aynı zamanda sevgi ve öğrenme zamanıdır. Bebeğinizi teşvik ederek sabırla ve keyifle besleyiniz.
Bir bebeğin gün içerisinde alması gereken toplam tamamlayıcı gıda miktarı:
6-8. aylarda 2 öğün (toplam 1à2 çay bardağı)
9-12. aylarda 3 öğün (toplam 3 çay bardağı) kadardır.
Bu miktarlardan fazla tamamlayıcı gıda verilmesi bebeğin karnının fazla doymasına ve anne sütü alımının azalmasına neden olur. Tamamlayıcı gıdalardan sonra bebeğimize hijyenliğinden emin olduğumuz ya da 10 dk kaynamış ve soğutulmuş içme suyu vermeliyiz. Suyun miktarı konusunu doktorunuza danışabilirsiniz. Altıncı aydan sonra tamamlayıcı gıdaya başlanması, bebeğe inek ya da keçi sütü verilebileceği anlamına gelmez. 1 yaşından küçük bebeklere inek ya da keçi sütü verilmesi demir eksikliği ve anemiye neden olmaktadır.
Uzm. Dr. Kadir MUTLU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı