Bebeğimizi tamamlayıcı gıdalara alıştırmak amaçlı 5,5 ay civarında tadımlara başlıyoruz. Bebeğimize sabah 10:00/12:00 arasında 3-5 bebek kaşığı kadar sebze püresi, meyve suyu-püresi, ev yoğurdu gibi gıdalardan ‘’3 gün kuralı’’ ile tek tek deneyerek ve olası alerjik belirtileri gözlemleyerek (döküntü, ishal, sümüksü ve mukuslu kaka, karın ağrısı-huzursuzluk gibi) aceleci olmadan başlıyoruz. Bebeğimizin ana besin kaynağının halen ‘’anne sütü’’ olduğunu unutmayalım.
Bebeğin büyümesi ve gelişmesi ilk bir yaş boyunca, periyodik olarak kontrol edilmelidir. Kilo artış hızına göre tamamlayıcı besinlerin miktarları ve çeşitleri belirlenmelidir.
Başlangıçta ve sonrası için ve genel kural olarak da yeni başlanacak gıdaları bebek açken ve öğlen öğününde vermeliyiz. Örneğin, bebeğimiz 6,5 aylık ilk defa tam haşlanmış 1/8 yumurta sarısı vermeye karar verdiğimizde, bunu parmaklarımız arasında ezerek, (bebeğiniz yumurtayı yutmakta zorlanıyorsa bir tatlı kaşığı anne sütü/su içinde yumuşatarak ya da daha önce verildiyse tuzsuz peynir (lor- labne peyniri) içine katarak püre şeklinde, yine öğlen saatlerinde (10.00–12.00) vermeliyiz.
Bebeğimize tamamlayıcı beslenme başladıktan sonra önemli bir konuda yeteri kadar su vermemiz gerektiğidir. Su 1 yaşa kadar kaynatılmış ve soğutulmuş olarak verilmelidir. Bu konuda miktar ya da özellik hakkında bir sorunuz olduğunda hemşire ya da doktorunuza danışınız.
Sebze püreleri sırasıyla kabak, patates, havuç, bezelye, bal kabağı, kereviz, brokoli, karnabahar, ıspanak, taze fasulye olabilir. Hazırlarken zamanla püre suyuna geçmesi için soğan, sarımsak da konulabilir.
Sebze çorbası-püresi, buharda yeterince yumuşayana kadar 15-20 dk ve kendi suyu içinde ezip tel süzgeçten geçirerek, düdüklü tencere de 10-15 dk, tencere de 20-25 dk 300 ml su içinde küp-küp doğranarak ilk başlangıçta birer birer devamında 3 çeşit sebze içerecek şekilde hazırlanabilir. İlk başlangıçta püre kıvamı kaşığı çevirdiğimizde kolayca akacak kıvamda olmalı, daha sonraları ise daha koyu bir kıvamda ve ilerleyen aylarda kaşığı ters çevirdiğimizde dökülmeyecek kıvamda olmalıdır.
Meyvelerden ilk başlangıç olarak sulu bir yapısı olması nedeniyle armut seçilebilir. Meyveler ilk başlarda daha çok tel süzgeç ya da fileden geçirilerek sulu kısımları fazla olacak şekilde başlanmalıdır daha sonra cam rende kullanarak püre kıvamına getirilmelidir. Armut ve devamında yumuşak yapıda olması nedeniyle kayısı, elma, şeftali, avokado, kırmızı erik, muz, gibi meyveler taze olarak birkaç çeşit karıştırılarak verilebilir. Bebek bisküvisinin bebek beslenmesinde yeri yoktur ancak, 8-9 ay olup halen ekmek yemek istemeyen, bulgur yemeyen bebeklerde bu dönemde gluten ile karşılaştırmak adına meyve pürelerine bazen 1-2 adet eklenebilir.
İlerleyen zamanda, gluten içermesi nedeniyle de sebze pürelerine irmik, bulgur ve ekmek parçaları ekleyebilirsiniz sonrasında ise kuru baklagiller (pirinç, mercimek, nohut ve kuru fasulye) gibi gıdalardan eklemek gerekir. Bebek tarhanası ve ev yoğurdu da bu dönemde aynı şekilde verilebilir. 6 ayımız dolduktan sonra günde ortalama 6-7 kez anne sütü olan bebeğimize sabahları 10.00 12.00 arası bir emzirme yerine, bebek aç iken yavaş yavaş önce yarım çay bardağı devamında ise dolu çay bardağı kadar tamamlayıcı gıda verebiliriz. Bu besinleri daha önce tadımları yaptırdığımız ve alerjik durum gözlenmeyen gıdalardan seçerken, yeni tattıracağımız gıdaları da yine 3 gün kuralına göre bu sabah öğününden bir-kaç saat sonra az miktarlarda tattırıp bebeğimizi gözlemlemeye devam edebiliriz.